София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ООН: 56 млн. души имат спешна нужда от храна

Ситуацията с прехраната в пет страни рязко се е влошила

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Около 56 милиона души се нуждаят от спешна помощ за храна и препитание в осем конфликтни зони по света, се казва в доклад на Организацията на ООН за земеделие и прехрана и на Световната програма по прехраната.

Йемен, Южен Судан, Афганистан, Демократична република Конго и Централноафриканската република са петте зони, които са изпитали най-голяма несигурност по отношение на продоволствената сигурност в края на 2018 г., се казва в доклада.

Другите три конфликтни зони - Сомалия, Сирия и езерото Чад - подобриха продоволствената сигурност в съответствие с подобренията в сигурността.

В доклада обаче се казва, че през 2019 г., по време на сухия сезон, в района на езерото Чад се очаква "голямо влошаване".

Докладът  ясно показва въздействието на въоръжените конфликти и насилието върху живота на хората и върху средствата за оцеляване на милиони мъже, жени, момчета и момичета, хванати в капана на тези конфликти, подчертава в документа Хосе Грациано да Силва, който е ръководител на Организацията за прехрана и земеделие. Той допълва, че гладът е достигнал на места неприемливи за 21 век нива.

"Трябва да подобрим и улесним достъпа до зоните на конфликт, така че да можем да стигнем до повече цивилни, които имат нужда от нашата помощ", казва Дейвид Бийзли, директор на Световната програма по прехраната.

Според доклада проявите на насилие срещу хуманитарните служители са се увеличили и понякога се е стигало до прекратяване на операции и до лишаване на уязвимо население от помощ.