София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН: Европа да окаже помощ на корабокруширалите имигранти

Стотици бяха спасени от Средиземно море

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Агенцията на ООН за бежанците отправи апел към европейските държави, да окажат помощ на корабокруширалите в Средиземно море бежанци.
Европейските правителства бяха помолени да позволят на два спасителни кораба, на борда на всеки от които се намират по 500 имигранти, да акостират. До тази ситуация на забавяне се стигна, заради трудността да се определи кои от страните ще поемат отговорността и ще дадат позволение за дебаркиране.
Имигрантите са спасени при неуспешен отпит за прекосяване на Средиземно море, като началната точка на пътуването им е била Северна Африка. В момента те се намират на борда на кораби, изпратени от групи за хуманитарна помощ. Плавателните съдове получиха забрана от италианското правителство да прекосяват техните територии. Малта също отказа да им предостави позволение за акостиране.
Официалният пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците Винсент Кошетел призова европейските държави да поемат отговорност. Той алармира, че метеорологичните условия се влошават, а хората са оставени да чакат в открити води. "Това са хора, които бягат от войната вкъщи, а да ги оставим в открити води означава, да нанесем страдание на страдащите.", заяви той.