София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН иска разследване на смъртните случаи във Венецуела

26 души загинаха при революцията в страната

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова властите на Венецуела да проведат разследване за смъртта на цивилни граждани по време на протестите. Политическите лидери на страната трябва спешно да започнат диалог за разрешаване на кризата, се казва в изявление, публикувано в петък в Женева.

Според говорител на офиса, ръководен от Бачелет, "получени са достоверни доклади от местни източници, че поне 20 души са били застреляни от силите за сигурност или членове на проправителствени въоръжени групи по време на демонстрации”. Съобщава се за още много ранени, а около 350 демонстранти са били задържани на 23 януари.

"Всякакви инциденти, свързани с насилие, водещи до смърт или нараняване, трябва да бъдат предмет на независимо и безпристрастно разследване, което да установи дали е имало прекомерна употреба на сила от властите", казва Бачелет в свое изявление.

Върховният комисар изрази загриженост, че "ситуацията във Венецуела може бързо да излезе от контрол" и да доведе до "катастрофални последици". Тя призова политическите лидери на страната „незабавно да започнат преговори, за да овладеят ситуацията” и да намерят начин за дългосрочно разрешаване на кризата. Според нея, силите за сигурност трябва да "проявяват сдържаност и да зачитат всеобщото право на мирни събрания и свобода на изразяване".

На 23 януари в Венецуела се проведоха големи антиправителствени демонстрации, организирани от опозицията . В редица региони те бяха придружени от сблъсъци със сили за сигурност, което доведе до жертви. Според неправителствени организации най-малко 26 демонстранти са загинали. Безредиците избухнаха  ден, след като лидерът на опозицията се обяви за временен президент. Хуан Гуайдо получи подкрепата на международната общност за опита си да свали, както сам я нарече - "диктатурата" на президента Николас Мадуро.

Обявилият се за президент на Венецуела Гуайдо заяви, че следващите часове са ключови за бъдещето на страната. Той призова своите съграждани да не го изоставят.   „Не ме оставяйте, защото аз ще отдам живота си, ако това е възможно, за свободата на любимата си Венецуела“, заяви той.   В свое интервю той посочи, че обмисля възможността за амнистия на Николас Мадуро, ако настоящият президент предаде властта, съобщава Би Би Си.  

По-рано върховният съд на страната обяви, че назначението на Гуайдо за председател на парламента се анулира.