София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН: Исторически рекорд на жегите в Европа

През 2003 г. жегата е убила 70 хиляди европейци

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Световната метеорологична организация на ООН съобщи, че 2019 година ще бъде една от най-горещите, а петгодишният период от 2015 до 2019 г. ще победи рекорда за най-високите средни температури на въздуха в цялата история на наблюденията. За това съобщава Euronews.
Според прес-секретаря на организацията е твърде рано да се каже, че анормалната топлина в Европа е пряко свързана с изменението на климата, но поради глобалното затопляне, топлинните вълни, през които температурата на въздуха достига и надвишава 40 градуса по Целзий, ще стават все по-чести, интензивни и дълготрайни.
Причината за анормалната топлина през 2019 г. е система от две области с високо налягане, разположени близо до Гренландия и над северно-централна Европа. Те блокират южния циклон, който може да охлажда въздуха. В резултат на това се появява струя горещ въздух, простираща се от испанските и африканските пустини. Резултатът ще бъдат температурни рекорди и интензивни гръмотевични бури.
Учените се опасяват, че високите температури ще причинят смъртта на стотици и хиляди хора. Експертите напомнят, че през 2003 г. жегата е убила 70 хиляди европейци, а миналата година най-малко хиляда души са загинали само в Германия.