София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ООН: Качественото образование е фактор в борбата срещу тероризма

Министри на ООН обсъдиха целите за устойчиво развитие в Ню Йорк

8 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Образованието беше определено като ключов фактор в борбата срещу тероризма и екстремизма. Въпросът беше дискутиран от министрите на ООН в Ню Йорк.
 
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и премиера на Норвегия Ерна Солберг са инициатори на срещата, на която се обсъди достъпът до качествено образование в най-бедните държави на планетата. 
 
Без качествено образование нито една от целите за устойчиво развитие на света до 2030 година, одобрени от ООН миналата есен, не може да бъде постигната. Това подчерта генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред участвалите в дискусията правителствени ръководители, министри и членове на неправителствени организации от десетки страни.
 
"37 милиона деца по света са лишени от достъп до училище заради конфликти и кризи в техните държави. Без образование мечтата за по-добър живот не би била възможна за нито една социална общност", каза Ерна Солберг, министър-председател на Норвегия.
 
Участниците в дискусията подчертаха и нуждата от специално внимание към образованието на жените и младите момичета в отдалечените и слабо развити региони.