София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ООН критикува плановете на Нетаняху да окупира долината на Йордан

Подобни действия нарушават сериозно международното право

4 годиниПолитика 20 Боряна Райчева

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази загриженост относно предизборното изявление на израелския премиер Бенямин Нетаняху относно намерението му да завземе част от Западния бряг.

"Генералният секретар е обезпокоен от изявлението на израелския премиер Нетаняху, който обяви намерението си да анексира долината на Йордания и Северното Мъртво море като първа стъпка към установяването на израелски суверенитет във всички области на Западния бряг, в случай на победа на изборите", се казва в изявлението на ръководителя на световната организация.

Според Гутериш подобни действия "представляват сериозно нарушение на международното право".

"Това ще унищожи перспективите за възобновяване на преговорите и ще подкопае жизнеспособността на решение за двете държави.

В телевизионно обръщение във вторник Нетаняху заяви, че ако спечели парламентарните избори на 17 септември, той ще разшири суверенитета на Израел до части от Западния бряг в долината на Йордан и северния край на Мъртво море. Р

Резолюция 2334 на Съвета за сигурност на ООН, приета през декември 2016 г., изисква Израел да прекрати дейностите по заселване на Западния бряг. Правителството на еврейската държава отказа да се съобрази с разпоредбите на документа.