София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН осъди коментара на Тръмп за „вонящите дупки“

Според организацията това е расизъм и ксенофобия

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Коментарът на американския президент Доналд Тръмп по отношение на Хаити и африканските държави, че са „вонящи дупки“ е шокиращ и позорен, както и расистки, смятат от ООН, съобщават световните агенции.

Говорителят на бюрото на Върховния комисар на ООН по правата на човека Рупърт Колвил обяви, че думата „расист“ най-добре приляга на ситуацията в момента.

"Не можете да отхвърляте цели държави и континенти като "вонящи дупки", чието население, което не е бяло, не е добре дошло", добави Колвил. Той посочи,  че подобни коментари потвърждават и насърчават расизма и ксенофобията, които потенциално могат да засегнат и да отнемат живота на много хора.

Припомняме, че по време на среща със сенатори за имиграционната реформа Тръмп попитал  защо САЩ  приемат хора  от „вонящи дупки“, визирайки Хаити и Африка, а не от държави като Норвегия.