Гледай
на живо

ООН: Пхенян и Сирия изработват химическо оръжие

Северна Корея изпраща оборудване в Сирия

ООН: Пхенян и Сирия изработват химическо оръжие Северна Корея изпраща оборудване в Сирия, което може да се използва в производството на химическо ор... thumbnail text

Северна Корея изпраща оборудване в Сирия, което може да се използва в производството на химическо оръжие, сочи доклад на „Ню Йорк Таймс“, цитиран от експерти на ООН.

Генералният секретар на ООН напомни на Северна Корея и Сирия, че всички страни имат задължение да следват правилата срещу разработването и използването на химическо оръжие и санкциите срещу Северна Корея.

"Мисля, че общото послание е, че всички държави-членки имат задължение и отговорност да спазват санкциите, които съществуват", заяви Стефан Дуджарич, говорител на генералния секретар на ООН Антонио Гутерис, предаде АВС.

Забележките идват след публикуването на статия в "Ню Йорк Таймс" за неиздаден доклад на ООН за Северна Корея, според който Пхенян предоставя на сирийското правителство материали за производство на химическо оръжие.

Статията твърди, че докладът на ООН, който предстои да бъде публикуван, дава доказателства, че севернокорейските ракети-техници са работили по химически оръжия и ракети в Сирия.

Докладът посочва, че възможните компоненти на химическите оръжия са били част от най-малко 40 пратки на забранени ракетни части, изпратени от Северна Корея до Сирия между 2012 г. и 2017 г., пише „Ню Йорк Таймс“.