София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ООН: Пхенян не е спрял ядрената си програма

Независими експерти връчиха таен доклад на СС на ООН

6 годиниПолитика 11 Боряна Райчева

Северна Корея "не е спряла ядрената и ракетната си програма и продължава да нарушава резолюциите на Съвета за сигурност чрез значително увеличаване на незаконните прехвърляния на петролни продукти от кораб на кораб, както и подобни прехвърляния на въглища през 2018 г.", това пише в секретен доклад на ООН.

В доклада от 149 страници независими експерти са проследили прилагането на санкциите на ООН срещу Северна Корея. Той е връчен снощи на комисията за санкции срещу Пхенян към СС на организацията.

В доклада се казва още, че КНДР поддържа военно сътрудничество със Сирия и се опитва да продаде оръжия на шиитските бунтовници хуси в Йемен.

Пхенян е нарушил и забрана в текстилния сектор като е изнесъл стоки за повече от 100 милиона долара между октомври 2017 и март 2018 г. в Китай, Гана, Индия, Мексико, Шри Ланка, Тайланд, Турция и Уругвай.