София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ООН с механизъм за разследване на убийства на журналисти

Инструментът ще изпълнява две функции

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Специалният докладчик на Съвета на ООН по правата на човека относно извънсъдебните екзекуции, Агнес Каламар, счита, че е необходимо в ООН да се създаде специален механизъм за постоянна помощ и да се започнат разследвания на убийствата на журналисти и защитници на правата на човека.
"Предлагам този инструмент да изпълнява две функции. Първата е тя да може по някакъв начин да подкрепи работата на местните власти при провеждането на разследвания. Втората роля, ако първата не сработи, може да започне разследване, ако това не се е случило или не е довело до никакви резултати", коментира Каламар пред РИА Новости.
Според Каламар основата за създаването на такава структура може да бъде вече съществуващия международен, безпристрастен и независим механизъм за разследване в Сирия, както и механизма на генералния секретар за разследване на доклади за възможното използване на химически, биологични или токсични оръжия.
В същото време специалният докладчик не смята, че този механизъм следва да подпомогне разследването или да започне международно разследване на всички убийства на журналисти или защитници на правата на човека в света.
"Трябва да намерим възможности да направим мандата на механизма реалистичен. Той не може да разследва всички убийства на защитници на човешките права и журналисти. Трябва да създадем този инструмент, за да помогнем и да отговорим на действителността", добави Каламар.