София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ООН се нуждае от лидер, не от администратор

Това заяви кандидатът за генерален секретар на ООН Весна Пусич

8 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Генералният секретар на ООН трябва да бъде лидер, а не администратор. Това заяви кандидатът за поста Весна Пусич.

Тя заяви, че ако бъде избрана ще опрости процеса на вземане на решения в организацията и ще работи за решаване на глобалните конфликти. Тя обеща, че ще мобилизира колкото може повече страни да се присъединят към програмите за развитие.

Весна Пусич е бивш министър на външните работи на Хърватия. Тя е сочена като един от основните конкуренти на българският кандидат за секретар на ООН Ирина Бокова.

По време на Общото събрание на организацията беше изслушан и кандидата на Словения Данило Тюрк, който е бивш президент на страната. Той обеща, че ако бъде избран за наследник на Бан Ки-мун, няма да бяга от сложните въпроси и определи суверенитета на държавите като ключов принцип в международните отношения.

Тюрк подчерта, че когато международната организация прилага санкции, те трябва да са целенасочени и да се налагат благоразумно след задълбочен анализ.