София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ООН уличи Николас Мадуро в смъртта на 7 хил. венецуелци

Организацията иска Каракас незабавно да спре екзекуциите

пропускане
5 годиниПолитика 31 Боряна Райчева

„Шокиращият“ брой убийства във Венецуела през 2018 г. е между 5 и 7 хил. души. За това алармира доклад на Върховния комисар по правата на човека към ООН за операциите на служите засигурност на Николас Мадуро.

Докладът се базира на показанията на над 550 души – пострадали и очевидци. Според ООН властите в Каракас използват службите за сигурност за „неутрализиране, потискане и криминализиране на политическите си опоненти и критиците на правителството“.

Допълва се, че полицията използва побои, удари с пластмасови палки, лишаване от храна и вода, излагане на екстремни температури и др.

ООН призова да се разформират спецчастите на полицията, да се проведе независимо и безпристрастно разследване на тези „екзекуции“.

ООН е склонна да подкрепи опозиционния и.д. президент на Венецуела Хуан Гуайдо, който е и председател на парламента.
Той вече е признат от 50 държави по света, включително САЩ и Европейския съюз.

Властта на Николас Мадуро се крепи на спецслужбите на Куба и Руската федерация, както и на финансовата помощ на Китайската народна република.