София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опасни жеги и днес – пийте вода!

За 16 области е обявено предупреждение за много високи температури

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Днес ще бъде слънчево, след обяд и горещо. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-югоизток. За 16 области на страната е обявено предупреждение за много високи температури.
Жълтият код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Хасково и Ямбол. В тези райони се очаква температурите да надвишават 35 градуса.
В планините ще е слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, а на 2000 метра – около 20°.
По Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност, но бързо ще намалее до слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури по крайбрежието ще са между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 26-27°, по-ниска е тя на север от нос Калиакра. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.
Заради жегите лекарите съветват да се приемат повече течности и да стоят на сянка, по възможност да не работят на открито.
Горещото време повишава и риска от пожари в цялата страна. Екстремна опасност от възпламеняване на пожари по полетата и в горите има в областите Плевен, Враца, Монтана, Ямбол, Хасково, Бургас и София.