София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опасни желета на българския пазар

Търговците не знаят, че продават такъв продукт

5 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

В предаването „Делници“ гостува г-н Богомил Николов, председател на българската национална федерация „Активни потребители на България“, който говори за появили се опасни желета на българския пазар.
„Това са популярни желета, с които децата правят най-различни форми. Близки са до традиционния пластилин. През последната година са подадени над 40 сигнала за желета, които съдържат тежки метали в по-високи концентрации.“, съобщи г-н Николов.
„Направена е проверка с 9 от продуктите, като 6 от тях са с по-високо съдържание на бор. Търговците не знят, че продават такъв продукт. Не е отбелязано и на етикета. Опасната съставка се нарича боракс. Бораксът предизвиква в дългосрочен план проблеми с възпроизводствените функции на човека. Ако едно дете е продължително изложено на такова нещо, ефектът ще се прояви след 20 години.“, съобщи Николов.
Богомил николов съветва търговците, когато купуват евтини продукти, да внимават и да не гледат само парите. Той казва още, че киитайските производители не са мислили като произвеждат такива играчки.