Гледай
на живо

Опасно мръсен въздух в големите градове у нас

Буферните паркинги в София днес са безплатни

Опасно мръсен въздух в големите градове у нас Опасно мръсен въздух в големите градове  у нас отчита за поред ден Европейската комисия. Д... thumbnail text

Опасно мръсен въздух в големите градове  у нас отчита за поред ден Европейската комисия.

 Данните от измерванията тази сутрин  са показали концентрацията на фини прахови частици (PM10) е над нормите в почти всеки голям град в страната.
Основната причина според специалистите за рекордно високите нива на отровите във въздуха е безветрието и задържането на студения въздух ниско над земята през последните дни.

 Най-опасен въздух дишат в София, Перник, Пловдив, Русе, Горна Оряховица и Шумен, където отчетеното  запрашаването е 2-3 пъти над  нормите. Вятър очакваме чак в нощта срещу сряда, когато насъбралият се смог ще може да бъде разнесен.

 Заради отчетеното високо ниво на замърсяване, столичният кмет   Йорданка Фандъкова обяви в профила си във фейсбук, че буферните  паркинги в на метрото днес ще работят напълно безплатно  до изчерпване на капацитета им.

 "Аз лично ще използвам градския транспорт, за да отида на работа и призовавам всички, които могат, да оставят личните си автомобили в днешния ден. От днес КАТ-Пътна полиция ще спира за проверка автомобили, които видимо замърсяват въздуха."- написа още Фандъкова.

 В статуса си градоначалникът заявява още, че основаната причина за замърсяването на София е използването на нискокачествени въглища, сурови дърва и отпадъчен материал.

 "Продължавам да настоявам парламентът да криминализира нерегламентираното изгаряне на отпадъци, защото административните санкции, които ние налагаме нямат нужния ефект. Днес проверките на екипите на общината, полицията и РИОСВ ще продължат." - завършва градоначалникът.