София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опасност от наводнения: МВР в готовност

Циклонът от Гърция се премести у нас

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Министерството на вътрешните работи предприема превантивни действия във връзка с очакваната динамична метеорологичната прогноза. Според прогнозата на НИМХ-БАН за 26 и 27 юни се очакват интензивни валежи /на места до 50-70 л./кв.м./, придружени с гръмотевични бури и условия за градушки.

Оранжев код за опасно време е обявен днес в 9 области на страната. Циклонът, който премина през Гърция, сега е на територията на България.

В Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърдажли се очакват обилни валежи. Властите са в готовност за борба с наводненията, следят се нивата на реки и язовири.

Жълт код е обявен за почти всички останали области в страната.

От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" са изготвени и изпратени писма до областните управители, в които са дадени указания за предприемане на превантивни действия по почистване и наблюдение на критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места, както и осигуряване на информация за съответните водни обекти. В структурите на ОДМВР е създадена организация за оказване на съдействие на местната власт, при необходимост. Дадени са допълнителни указания на териториалните структури на ГДПБЗН за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации, както и за своевременното информиране на представителите на изпълнителната и местната власт, основните съставни части на ЕСС за прогнозите за очакваните опасни явления и за проследяване на динамиката на метеорологичната прогноза.

Значителни количества дъжд се очаква да паднат главно в следобедните часове в Източна, а през нощта срещу сряда и в Централна България, предупредиха от НИМХ на БАН. Максималните температури ще бъдат между 22 и 27 градуса.

В планините облачността ще бъде значителна , придружена с валежи и гръмотевични бури.

Плажуващите по Черноморието също ги очаква дъждовно време и по-ниски температури.