Гледай
на живо

Опасност от наводнения: Дъжд и сняг от днес

Жълт код за опасно време в следващите дни

Жълт код за опасно време обявен за днес в седем области на страната. Това са Благоевград, Бургас, Хасково, Смолян, Кърджали, Ямбол и Сливен. Синоптиците предупреждават за опасност от порои и наводнения в следващите дни. Най-значителните валежи се очакват тази нощ, като по-интензивни те ще бъдат в най-южните райони на страната. Количествата ще се колебаят между 20 и 30 литра на квадратен метър за денонощие.

Дъждът ще премине в сняг тази нощ и за сряда почти в цялата страна НИМХ обяви жълт код за опасно време с очаквана снежна покривка от 5 до 15 сантиметра. На юг ще продължи да превалява дъжд, примесен със сняг. В Североизточна България ще има и силен вятър, който ще подпомогне образуването на преспи и снегонавявания.

Захлаждането, което се очаква със снеговалежите, ще бъде усетено от сряда нататък с дневни температури около и под нулата.

Според последните прогнози студеният период над нашата страна ще продължи около 5-6 дни.

Според дежурния хидролог Весела Стоянова към момента повишенията на реките не са притеснителни. По думите й коритата имат капацитет да поемат тези валежи и не би трябвало да има притеснения за преливане.

Днес и утре се очакват и значителни повишения на морското ниво с до 75 см в южната част от българското Черноморие, което евентуално би довело до подприщване на южночерноморските реки и би било предпоставка за локални разливи.