София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Опасност от ново цунами в Индонезия

Броят на жертвите нараства

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Броят на жертвите в Индонезия достигна 281 души. 57 са безследно изчезнали. Очаква се броят на загиналите да нарасне. Няма данни за пострадали българи, съобщиха от Външно министерство.

Цунамито помете островите Ява и Суматра преди два дни. Смята се, че причината за появата на вълната е срутване на голяма част от южния склон на вулканиячния остров Анак Кракатау в океана.

Има опасност от ново цунами в Индонезия, вулканът Анак Кракатау продължава да е активен, местните власти предупредиха хората да не се приближават в пострадалия от стихията район.

Вулканът се намира на по-малко от 50 километра от бреговете на остров Ява и при образуването на приливна вълна няма да има почти никакво време за реакция.

Властите предупреждават, че при ново цунами няма да има време за евакуация и единствената предпазна мярка е да се стои далеч от брега.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента на Индонезия Джоко Видодо.
"От името на правителството на България и от свое име изказвам най-дълбоки съболезнования за многобройните жертви на разрушителното цунами в Зондския пролив, между островите Ява и Суматра. В този трагичен момент моля, Ваше превъзходителство, да предадете най-искреното ни съчувствие към болката на семействата и близките на загиналите и на приятелския индонезийски народ", се казва в в съболезнователния адрес.