София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опит за палеж в полицейско управление във Видин

Двама мъже опитали да взривят цистерна с гориво

5 годиниКрими 4 Боряна Райчева

МВР и прокуратурата предотвратиха опит за палеж, който можеше да причини взрив в района на Гранично полицейско управление - Видин.

Това стана известно по време на брифинг, в който участваха зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Миналият вторник в ОДМВР-Видин е получена информация от агентурни източници, че ще бъде извършен палеж във Видин или Монтана. След поставянето на екипи за наблюдение във вторник през нощта е установен опит за проникване в Гранична полицейско управление - Видин.

През нощта двамата мъже излезли и се насочили към Граничното полицейско управление във Видин. Носели чанти и сакове, пълни с бутилки с гориво, заедно с прилепено към тях вещество. „Установихме жилище, в което те се настаниха, свалиха достатъчно количество вода и храна, за да могат да останат там известно време”, обясни Петър Коцин, директор на ОД МВР-Видин.

„Това вещество при инжектиране на друго химично вещество се поучава горене и на практика тази бутилка експлодира като бомба”, обясни Коцин.

„На мястото, където те са се опитали да проникнат и най-вероятно е щял д бъде извършен палежът, се намира 10-тонна цистерна  с нефтопродукти”, обясни Иван Гешев.

Мъжете са задържани секунди преди да драснат клечката. В тях са намерени множество бутилки с бензин 10  и 11-литрови. Полицията намира и сходство с предишните палежи във Видин, когато беше запален автомобил на граничен полицай и апартамент в сградата, където живее, най-вероятно погрешка.

„Мотивът все още  не в ясен, но най вероятно е свързано с работата им”, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

От полицията засега не знаят кой е поръчителят. Двете задържани лица не са криминално проявени. Мъжете са на 25 и 42 години.

След задържането им са намерени между 8 - 10 бутилки с бензин от по 10 и 11 литра. Към бутилките е било прикрепено пликче с вещество, което може да предизвика сериозен взрив.

Пръстовите отпечатъци от бутилките свързват случая със събраните доказателства от други палежи във Видин - на кола и на апартамент в края на миналата година.

Автомобилът е бил на разследващ полицай от Видин. По същото време е бил извършен палеж на апартамент, за който Гешев отказа да даде повече информация.

Разследващите органи все още нямат достатъчно информация и не знаят кой е поръчителят.