София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Опозицията с остра критика към Джонсън след споразумението

"Това продажно споразумение няма да обедини страната“

4 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Британският лидер на лейбъристите Джеръми Корбин и други опозиционери разкритикуваха новото споразумение за излизането на Великобритания от Европейския съюз, чието постигане беше обявено на 17 октомври.

Корбин заяви, че британският премиер "е направил още по-лоша сделка от [предшественика му] Тереза Мей", която парламентът отхвъри три пъти, съобщава "Дейли мейл".

"Условията на това споразумение биха застрашили безопасността на храните, по-ниските екологични стандарти и правата на работниците и биха отворили пътя за усвояване на нашите здравни услуги от американските частни корпорации", заяви лидерът на лейбъристите.

"Това продажно споразумение няма да обедини страната и трябва да бъде отхвърлено. Най-добрият начин за оптимизиране на Brexit е да се даде на хората окончателно решение на референдум", добави Джеръми Корбин.

Други членове на опозицията също се противопоставиха на новото споразумение. Канцлерът в сянка на Министерството на финансите, лейбъристкият депутат Джон Макдонъл нарече споразумението на Джонсън „продажно“.

"Колкото повече хората изучават текста на споразумението с Джонсън, толкова повече разбират за какъв вид е продажбата. Продажбата е в почти всеки сектор на нашата икономика и всички, които може би са гласували, вярват, че споразумението може да защити работните им места." Той написа в Twitter.

„Дейли мейл“ прогнозира, че Борис Джонсън ще търси подкрепа не само сред консервативните членове на същата партия, но и сред членовете на лейбъристите, които подкрепят споразумението. Следователно в Камарата на общините в събота ще има тежка конфронтация между премиера и основната опозиционна фигура Джеръми Корбин.

Дългоочакваното споразумение най-накрая беше договорено от британските и европейските преговорни екипи преди срещата на европейските лидери в Брюксел. ЕС и Обединеното кралство успяха да разрешат най-трудния въпрос за Brexit - въпросът за границата между Ирландия, която е и остава страна на Европейския съюз, и Северна Ирландия, която като част от Обединеното кралство трябва да напусне Европейския съюз.

Припомняме, на 23 юни 2016 г. във Великобритания се проведе референдум за излизането на страната от Европейския съюз. 51,9% от населението гласува "за", 48,1% са гласували "против". Според предварителните споразумения процесът на излизане трябваше да приключи на 29 март. На 21 март 27 държави от ЕС одобриха отлагането на Brexit на срещата на върха въз основа на два възможни сценария: до 12 април или 22 май. В крайна сметка последната дата за излизане на страната от ЕС остана 31 октомври.