София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опозицията спечели изборите в Косово

Лявото националистическо движение „Самоопределение“ печели 26% от гласовете

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Опозиционните партии печелят парламентарните избори в Косово, след като надделяха над политическите формирования на бившите бойци, доминиращи политиката на страната в последното десетилетие, предаде БГНЕС. Победата обаче не е достатъчна, за да може една опозиционна партия да поеме управлението самостоятелно.

На първо място се подрежда лявото националистическо движение "Самоопределение" с 26% от гласовете, следвано от Демократическия съюз на Косово с 25%, Демократическата партия на Косово на президента Хашим Тачи с 21.%, Алиансът за бъдеще на Косово на бившия премиер Рамуш Харадинай с почти 12%, съобщи Централната избирателна комисия на най-младата балканска държава.

Победата на двете опозиционни партии е тежък удар за формированията, водени от бившите бойци, воювали срещу Сърбия в края на XX век, за да проправят пътя за независимостта на Косово. "Ние не спечелихме. Приемаме присъдата на хората", заяви лидерът на Демократическата партия на Косово Кадри Весели, която беше на власт от 2007 година и е свързана с президента Хашим Тачи.

Тъй като нито една партия не получава абсолютно мнозинство, опозиционните партии ще трябва да се обединят, за да управляват страната. Лидерът на партията с най-много гласове вероятно ще получи мандата за формиране на правителство - Албин Курти – 44-годишен, който стана известен като студентски активист, протестиращ срещу сръбските репресии през 90-тте години. От тогава той обаче се превърна в мощен критик на политическия елит в Косово и поставянето му начело на властта ще отвори нова ера за младата демокрация, коментира АФП.