Гледай
на живо

Опозицията спечели изборите във Финландия

Управляващата партия е на четвърта позиция

Опозицията спечели изборите във Финландия Опозиционната Социалдемократическа партия спечели парламентарните избори във Финландия, информира Ми... thumbnail text

Опозиционната Социалдемократическа партия спечели парламентарните избори във Финландия, информира Министерството на правосъдието на страната.
Според резултатите от преброяването на всички бюлетини, партията печели първо място със 17,7% от гласовете. На второ място е и опозиционната партия “Истински финландци” с минимална разлика от 7 хил. гласа и 17,5%. Третото място заема партията на Националната коалиция, която печели 17%. Те ще получат съответно 40, 39 и 38 от 200 места в парламента.
Управляващата партия "Финландски център" е на четвърта позиция, като получава 13,8%. Според резултатите от гласуването тя губи 18 места в парламента.
Председателят на "Истинските финландци" Юси Хала-ахо е най-популярният кандидат в страната и чупи рекорда от 1999 г. Той получава 30,5 хиляди лични гласа в Хелзинкския избирателен район. Преди това най-високата цифра е 30,4 хиляди на Саули Ниинисто, който сега е президент на Финландия.
След изборите социалдемократите ще трябва да сформират правителствена коалиция. Лидерът на партията Антти Рине възнамерява да изпрати въпроси на останалите политически сили, за да разбере доколко съвпадат техните позиции. В същото време той вече е посочил, че ценностите с Юси Хала-ахо се различават.