София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Опозицията в Албания щурмува парламента

Искат оставката на премиера Еди Рама

5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Протестиращи направиха опит да проникнат в парламента в Тирана. Албанската полиция използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, съобщи ДПА, като се позовава на косовската телевизия Клан ТВ.

Хиляди привърженици на опозицията се събраха днес на нов протест в албанската столица с искане за оставка на премиера Еди Рама. Опозицията обвинява Рама в корупция, изборни нарушения и връзки с организираната престъпност.

Демонстрацията прерасна в насилие, когато група демонстранти преминаха през металната бариера пред парламента и хвърляха камъни срещу полицаи, охраняващи сградата. Сценарият бе подобен на този при протест преди месец, когато демонстрантите нанесоха щети на няколко правителствени сгради и полицията отговори с изоплзване на водни струи и сълзотворен газ.

САЩ и ЕС отправиха вчера предупреждение към опозицията срещу използване или подстрекаване към насилие и я призоваха да започне преговори. Според балкански наблюдатели протестиращите и опозицията не се ползват с подкрепа от Брюксел. При посещението си в Тирана европейският представител Кристиан Даниелсон поиска от опозицията да се върне в парламента, а от Рама - да продължи с реформите, особено в борбата с организираната престъпност и корупцията. По думите му "Албания ще трябва да се представи убедително през юни, ако иска ЕС да започне преговори за членство."

Демонстрантите обаче смятат, че откакто е на власт, Рама само е задълбочил проблемите на Албания, стандартът на живот не се е подобрил, а се е засилило и влиянието на престъпни групи.