София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опозицията във Венецуела на протест за оставката на Мадуро

"От Лима до Бейрут" с призив към Европа

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова привържениците си да излязат на улицата на общонационален протест днес, за да засилят натиска над президента Николас Мадуро да подаде оставка, предаде Ройтерс.

"Ще се видим с теб на улиците утре, Венецуела! Ние се справяме добре, много добре", заяви той във видеопослание в Туитър вчера.

Гуайдо отклони предложения президентите на Мексико и Уругвай да преговарят с Мадуро. В писмо до двамата президенти той ги призова да подкрепят борбата на опозицията и изтъкна, че неутралната им позиция ги нарежда на страната на Мадуро.

Привържениците на опозицията ще искат от въоръжените сили подкрепа срещу президента Николас Мадуро, а смятаният за държавен глава от тях, САЩ и почти цяла Латинска Америка Хуан Гуайдо свика демонстрация "по целия свят" - извън Венецуела се очаква да се съберат в десетки градове от Лима, Хюстън и Буенос Айрес до Мадрид, Хелзинки и Бейрут - с молба към Европа.

Вашингтон призна Гуайдо като легитимен президент и противниците на Мадуро се надяват да насърчат подобни стъпки на европейските страни. Някои членки на ЕС се очаква да признаят официално Гуайдо идната седмица, докато други вероятно ще заемат по-предпазлива позиция на подкрепа.

Мадуро също е свикал митинг на свои привърженици днес в чест на 20-годишнината от Боливарската революция и първото встъпване в длъжност като президент на покойния социалистически лидер Уго Чавес.