София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оправдаха Илко Семерджиев

Той бе обвинен за принуда

6 годиниПравосъдие 3 Боряна Райчева

Софийският градски съд оправда служебния вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев.  Той беше обвинен, че е заплашвал с уволнение директора на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова, тъй като не е била съгласна да назначи за свой заместник посочен от него човек.

Причината е, че кандидатът за заместник бил в конфликт на интереси.

Семерджиев заяви пред медии, че е очаквал оправдателна присъда, защото обвинението е било нелепо.

Казусът е бил изпреварваща атака, за да може Стоименова да съхрани едноличното си управление и контрол върху целия фармацевтичен сектор. 

Семерджиев допълни, че Стоименова очевидно не жела да има заместник, а през мандата на нейното управление разходите за лекарства са се увеличили с над един милиард лева.

Припомняме ви, че през месец април миналата година специализираното звено „Антикорупция“ в Софийска градска прокуратура привлече министър Семерджиев като обвиняем за престъпление против реда на управление.

От прокуратурата са на мнение, че не е работа на министъра да дава предложения за назначаването на заместници. Няма запис на разговора между Семерджиев и Стоименова, но има свидетели и очевидци.