София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Опустошителен пожар в Бангладеш уби десетки

Обхванал четири съседни сгради, в които се съхранявали химикали

пропускане
5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Огромен пожар избухна тази нощ в столицата на Бангладеш - Дака. Най-малко 69 души са загинали.

Огънят е пламнал в жилищна сграда, в която имало складове с химически продукти. Бързо е обхванал четири съседни сгради, в които също се съхранявали химикали.

Според спасителните служби броят на жертвите се очаква да нарасне. Разследва се откъде са тръгнали пламъците.

Началникът на пожарната служба в Бангладеш Али Ахмед заяви, че броят на жертвите може да нарасне още повече, защото все още не е приключила операцията по търсене на хора.

Ахмед каза, че пожарът в Чавкбазар, в старата част на града, може би е причинен от газова бутилка, добавяйки, че след това бързо се е разпространил чрез контакт със силно запалими химикали Пламъците са обхванали четири съседни сгради, които също са били използвани като химически складове.

"Имаше силен трафик, когато огънят избухна. Разпространи се толкова бързо, че хората не можеха да избягат", каза той, описвайки частта от града, където улиците са много тесни и жилищните сгради са само на сантиметри една от друга.

В гасенето на пожара са взели участие повече от 200 пожарникари. На мястото на събитието е пристигнал и хеликоптер. "Това не е като всеки един пожар", каза служителят, добавяйки, че се е превърнал в опустошителен ад поради "силнозапалимите" химикали, съхранявани там.

Подобен пожар през 2010 г. в стара сграда в Дака, която също се е използвала като химически склад, уби повече от 120 души в едно от най-тежките бедствия в столицата.

Властите на Дака предприеха мерки заради химическите складове в жилищни райони след пожара, но през последните години усилията за овладяване на практиката намаляха.