София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Орбан се извини за нападките към Юнкер и Сорос

Изпратил е писма до всички политици, настояващи ФИДЕС да излезе от ЕНП

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Премиерът на Унгария Виктор Орбан се извини и помоли европейските консерватори да не изключват ФИДЕС от Европейската народна партия /ЕНП/. 

Орбан изпрати писмо до европейските политици, които призовават за изключването на партията му от основната политическа група в Европейския парламент.

Той се извинява за нападките, но ще продължи да защитава политическите си позиции.

Преди месец 13 консервативни партии поискаха изключване на ФИДЕС от ЕНП заради антиимигрантска кампания на Будапеща срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос.

В писмото унгарският премиер моли лидера на белгийската партия "Християндемократи и фламандци" Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключване на ФИДЕС.

Беке е един от първите лидери в ЕНП, поискал изключването на управляващата партия в Унгария. Т

Той заяви, че прегрешенията на Орбан са непоправими. До началото на този месец 13 партии подкрепиха предложението. 

Говорител на унгарското правителство съобщи, че писма с подобен текст са изпратени до всяка партия, която настоява за изваждането на ФИДЕС от ЕНП. 

Те са отговорът на Орбан на условието, поставено му от лидера на ЕНП и кандидат за наследник на Юнкер - германския политик Манфред Вебер, че унгарският премиер трябва да се извини за обидата към членовете на партията, за да запази мястото на ФИДЕС в ЕНП.