София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Орбан: Вебер и Тимерманс се провалиха

Маджарите не са искали нито един от тях

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

"Манфред Вебер и Франс Тимерманс, водещите кандидати на Европейската народна партия и Европейските социалисти, „се провалиха“ в опита си да станат председатели на Европейската комисия."
Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан, като добави, че това са „добри новини“ за Унгария, защото маджарите не са искали нито един от тях да е начело на Съюза.
В коментар за срещата на върха на ЕС в Брюксел, унгарският премиер заяви: „Направихме важни крачки напред“.
Орбан отбеляза, че „Фидес“ е спечелила изборите за ЕП с 53% от гласовете: „Това е несравнимо: никой в Европа няма такава подкрепа“, констатира той.
Премиерът отбеляза, че е обещал да използва мандата, даден на неговата партия, за да попречи на ЕС да избере лидери, които подкрепят имиграцията. Той отбеляза, че е обещал също така да гарантира, че ЕС няма да има лидер, който "не уважава Унгария или централноевропейските страни".
Орбан каза, че е успял да спази тези обещания, защото „шпитценкандидатите, Вебер Тимерманс паднаха. Те не отговарят на нито един от критериите, така че оттеглянето им е добра новина за Унгария“.
Запитан за възможността страните от Вишеградската четворка (В4) да поставят важен пост в ЕС, Орбан заяви, че те имат „добри шансове“.