София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Орбан влезе в учебниците по история

Премиерът е наречен „баща на нацията“

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Унгарският министър-председател Виктор Орбан влезе в новите учебници по история. В учебника за 8-и клас той е представен като „надпартиен баща на нацията“. Според авторите Орбан е "фигура с възлово значение за модерна Унгария".

Премиерът фигурира на множество снимки и е често споменаван в учебника.

Цитирано е и негово изказване за бежанците, в което той казва: "Като бивши колониални държави те добре познават империалистическия манталитет, за който е нещо съвсем естествено да се приемат хора от бившите колонии. Тези държави са подготвени за това, те живеят по този начин, това е част от тяхната култура. Унгария обаче никога не е била такава държава. И никога няма да бъде. Културната хомогенност на Унгария, нашият манталитет и нашите цивилизационни порядки са истинските ни ценности. Смятаме всичко това за важно и не желаем да го пожертваме".

Според критиците на Орбан и според някои учители текстовете в новия учебник са силно небалансирани, тъй като представят премиера в благоприятна светлина, докато бившият премиер от Социалистическата партия Ференц Дюрчани е показан като обикновен политик, при това статичен и инертен.

Авторите защитават тезите си, като посочват, че съгласно новите учебни планове учениците трябва да изучават всички премиери след 1945 година и че фактите, които са представени, отговарят на обективната истина.