София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Органи на прасета в човешкото тяло. Възможно ли е?

Учени използват органи от генно модифицирани прасета за трансплантации

4 годиниЗдраве 15 Боряна Райчева

Трансплантация на органи от прасе в човешкото тяло. Фантастичен сценарий или новата реалност в медицината. Изследванията в тази сфера все повече доближават тази идея до действителността и я превръщат в нов метод за спасяване на човешкия живот. 

Компания, специализирана в производството на генетично модифицирани прасета за трансплантация на органи на хора, обяви раждането на многократно редактирани животни. Те са загубили три гена, придобили са девет и също са загубили 25 вируса, разпространяващи се в генома, пише N+1.

В същото време свинете са напълно здрави и плодородни, а клетките им не предизвикват агресия в компонентите на имунната система на човека. Клиничните изпитвания на човешки трансплантации са планирани през следващите години. Предпечатът на работата е публикуван на портала bioRxiv.

Има три пречки за трансплантацията на животински органи на хора. Първата е физиологична съвместимост: органът трябва да бъде подходящ по размер, структура и функция. В този смисъл прасето е удобен обект, много от чиито органи - например сърцето или бъбреците - не се различават значително от човешките.

Втората пречка е имунното отхвърляне. Човешкото тяло е предпазливо от всякакви непознати молекули, но някои - например захари на повърхността на чужди клетки - предизвикват особено силна агресия.

И накрая, третото са вирусите, които всеки организъм носи в своя геном. Тук не става дума за активните вируси, които причиняват епидемии, а за ендогенни, тоест тези, които не убиват клетката, а се размножават само в нейното ядро. Но ако клетката все още по някакъв начин контролира собствените си вируси, тогава ако други клетки я заразяват с нови вируси, то може да не е в състояние да се справи с последствията от тяхното възпроизвеждане.

За да може свинският орган да стане съвместим с човешкия, като се вземат предвид всички тези изисквания, е необходимо да се направят промени в редица гени наведнъж.

През 2015 г. американският генетик Джордж Чърч и китайският биолог Лухан Ян основават компанията eGenesis, чиято цел е да създаде прасета, които са били модифицирани веднага за много гени. След известно време учените, водени от Чърч, съобщават, че са успели да изчистят напълно свинските клетки от ендогенни ретровируси. Сега Чърч и Ян са направили следващата стъпка: да създадат както „без вируси“, така и имунологично съвместими животни.

Изследователите твърдят, че модифицираните прасета са генетично стабилни. Самите животни са физиологично здрави и могат да се възпроизвеждат. Кръвната им картина е в нормални граници. Учените също не откриват никаква пречка за работата на сърцето, черния дроб и бъбреците на прасетата.

Учените са успели да създадат животни, чиито клетки не причиняват незабавна агресия на човешкия имунитет. Въпреки факта, че имунната система може да реагира на чужди клетки по-късно, разпознавайки по-редки протеини върху тях, това може да се преодолее с използването на имуносупресори. Модифицирането позволява да се избегне острото отхвърляне и да се спечели време, през което органът има време да се вкорени вътре в тялото. В интервю за Science, Ян каза, че през 2020 г. компанията планира да се съсредоточи върху предклиничните изпитвания, но очаква да премине към изследвания върху хора в следващите пет години.

В Япония пациент получи роговица от препрограмирани стволови клетки. А американските лекари съобщават за първия в света мъж, който е трансплантиран едновременно със скротум и пенис - казват, че се справя добре.