София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Организаторът на атаката от 9/11 с писмо до Обама

Мохамед нарича Обама „глава на змията“

7 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

САЩ публикуваха писмо от Халид Шейх Мохамед, адресирано до Барак Обама, който се смята за основен организатор на атентатите от 11 септември, 2001 г. Писмото е написано, когато Обама все още е бил президент.
Мохамед е писал до държавния глава през януари 2015 г., докато е бил в Гуантанамо, но затворническите власти са отказали да изпратят съобщението. Няколко месеца по-късно адвокатът на затворника се е намесил и след една година, "почти в момента, когато Обама си е опаковал нещата за напускането си на Белия дом," съдът е разрешил писмото да бъде предадено на президента на САЩ, информира Miami Herald.
Писмото може да бъде открито на сайта на Miami Herald. Състои се от 18 страници. Пълният текст не е показан, но в пасажите, които се виждат, може да се прочете как Мохамед нарича Обама „главата на змията“, а Съединените щати – „Земя на потисничество и тирания“.
Адвокатът съобщава, че Мохамед започва да пише писмото през 2014 г., когато Израел провежда операция по Ивицата Газа, така че в писмото се споменава и Газа: "По ръцете ви все още се усеща мократа кръв на нашите братя, сестри и деца, убити в Газа".
Говорейки за събитията от 11 септември, Мохамед пише: "Не ние започнахме войната срещу вас на 9/11. Това направихте самите вие и вашите диктатори в нашата страна." Той обвинява САЩ за атаките и срещу други страни - "от Ирак и Иран до Виетнам и Хирошима", като споменава дълъг списък на страните, засегнати от Съединените щати.
Мохамед заявява, че не се страхува от никакви заключения или наказание: "С радост ще застана пред камерата и ще се моля на Бога до края на дните си и ще се покая за греховете си. И ако вашият съд ме осъди на смърт, с още по-голяма радост ще срещна Бог и пророците."
Той пише още, че с удоволствие ще се срещне след смъртта и с приятелите си, несправедливо убити по целия свят, включително и шейх Осама бин Ладен.
Мохамед е бил арестуван в Пакистан през 2003 г. като резултат от съвместна работа на американското разузнаване и правоприлагащите органи на Пакистан. Той открито нарича себе си отговорен за цялостната организация на атаките от 11 септември, която доведе до смъртта на повече от 3 хиляди души.

Публикуваме линк към писмото: http://www.miamiherald.com/latest-news/article131466809.ece/binary/ksmlettertoobama.pdf