София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

"Орландовци“ с подписка срещу строеж на мюфтийството

Над 500 подписа са събрани до момента

7 годиниОбщество 24 Боряна Райчева

На пореден протест излизат тази вечер жители на столичния квартал „Орландовци“, заради строеж на Главно мюфтийство София.

Демонстрациите започнаха в края на миналата седмица, когато беше обявено започването на строеж на жилищна сграда в квартала, чийто инвеститор е Мюсюлманско изповедание София.

Според проекта сградата ще е жилищна, но според местните това ще бъде нелегален молитвен дом.

Хора от квартала събират подписка, като до момента са събрани над 500 подписа. Инициативен комитет от квартала излезе с отворено писмо, публикувано във Фейсбук. То е адресирано до районния мюфтия на София Мустафа Избищали. Писмото е в отговор на публикация на мюфтията преди дни.

А ето и текста на писмото:

Отворено писмо от жителите на кв. Орландовци, към г-н Избищали, районен мюфтия на гр. София.

"Уважаеми г-н Избищали,
Това писмо е провокирано от ваша публикация, качена на фейсбук профила Ви, в която наричате гражданите на квартала "расисти", "шепа хора" и т.н.
Вие, който дойдохте в квартала и бяхте посрещнат уважително от хората, решихте да обиждате Вашите домакини! Типично за Вашето ведомство, решихте да създавате напрежение, между християни и мюсюлмани.
Излъгахте, че ще живеете в тази сграда, излъгахте, че не знаете, че в старата сграда, на същото място, собственост на Вашето ведомство и досега се събираха радикални ислямисти, което е ставало пред очите на хората от квартала и преди повече от година, беше причина за напрежение. Естествено, тогава, всичко бе скрито от местната власт и полицията.
Не одобряваме слагането на свински глави, но това нещо е провокирано от Вашите действия и явно това е отговорът на младежите от квартала.
В Орландовци, населението на квартала е над 98 % християнско, в това число и ромите. Защо Ви е в такъв случай, да си строите жилище във враждебна среда?! Правите го, заради арабите, настанени в бежанския център на Военна рампа, но това го знаете по-добре от нас. Очаквате да промените статута на сградата, след като я построите и тя да бъде молитвен дом, или ислямско училище.
На следващия ден, шепата хора бяха стотици, като сред тях имаше и роми, така че опровергахме и твърденията за расизъм.
Вие знаете много добре, че Вашата дейност, добре подкрепена от Арабски фондове, работи срещу българските турци и християни! Ваш служител, мисля че беше главният секретар на Мюфтийството, нарече турското правителство, "Нашето правителство"! Защо тогава да Ви вярваме, след като Вие не приемате България за Ваша родина?!
За заключение искам да Ви кажа, че този строеж няма да се случи!
Ивайло Борисов, член на Инициативния комитет за кв Орландовци".

Протестът е тази вечер е 18.30 часа на ул. „Съзнание“, където се намира строителната площадка.