София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Орлин Тодоров, писател: В местната власт няма народен суверенитет

Изборните правила са трудни и сложни

4 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Писателят Орлин Тодоров гостува в предаването „Делници“ при Николай Колев по телевизия Евроком. Той коментира издаването на последната си книга и обстановката в държавата след изборите.

„Книгата е като светлина в тунела. Тя посочва изхода от задъненото положение на България в момента. Посочени са основни и прости принципи, които са свързани с общественото устройство“, заяви писателят.

По негови думи в държавното управление на България са заложени фундаментални грешки, които пречат на хората да упражняват властта в държавата.

„Гражданите не осъзнават тези грешки и се чудим откъде идват проблемите ни. Качеството на политическите закони трябва да се промени. Може да започнем от избирателния кодекс. Изборните правила са трудни и сложни. Тук законите са писани на парче. Около 8% от бюлетините в София, подадени за независими кандидати, се оказаха излишни и отидоха в кошчето“, обясни Тодоров.

Той обсъди политическата ситуация в Ирландия, като я сравни с нашата собствена.

„Там системата е много по-проста. Независимите кандидати са в един общ списък, разбъркан на случаен принцип. Там невалидните бюлетини са до 1-2%. Ирландците казват, че обичат избирателната си система. У нас това никой не може да го каже. Когато хората разберат. че системата може да бъде и по-добра, те могат да вземат правилно решение“, посочи той.

Попитан относно отказа от машинно гласуване, Тодоров заяви, че липсата на този тип гласуване не е фундаментален проблем. Според него това е така, защото компютърът може да коригира грешки, но остава проблемът с изразяването на волята.

Писателят подчерта, че в местната власт няма народен суверенитет. По негови думи гражданите не могат да управляват по места. Невъзможността за провеждането на местни референдуми е голям проблем. Изискването на кворум не трябва да го има. Другият проблем според Тодоров е, че местните власти нямат финансова независимост.