София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Още 100 хил. лв за разкопките в Хераклея Синтика

Парите са по бюджета на Министерството на културата

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

 

Правителството ще отпусне допълнителни 100 хил. лв за археологическите разкопки край местността Рупите – древния град Хераклея Синтика. Това стана ясно на заседанието на Министерския съвет днес.
На заседанието присъстваха ръководителят на разхопките Людмил Вагалински, директор на Националния археологически музей, както и кмета на Петрич. Вагалински обясни, че е момента това е най-посещаваният археологически обект в България и че идват туристи от над 50 държави, при положение, че достъпът до мястото е все още труден. В момента се изгражда път от Рупите до древния град, за да се превърне в достъпна туристическа атракция.
Министърът на културата Боил Банов обясни, че това е единственият град на древните македони на територията на България, който разполага с изключителни епиграфски паметници.
Поради липса на средства, през последните дни проучванията бяха преустановени. Парите за продължаването на работата са по бюджета на Министерството на културата. Премиерът Борисов увери всички присъстващи, че пари за древния град ще има.