Гледай
на живо

Още 42 военни арестувани в Турция

Обвинени в принадлежност към FETO

Още 42 военни арестувани в Турция Главната прокуратура на Измир издаде заповеди за арест за 42 военнослужещи, заподозрени в участие в ... thumbnail text

Главната прокуратура на Измир издаде заповеди за арест за 42 военнослужещи, заподозрени в участие в смятаната за терористична организация"FETO" в Турция. Според информационната агенция Анадолу 28 задържани са активни членове на турската армия.

Арестите започват едновременно в Измир и други турски градове, където са живели заподозрените. Отбелязва се, че някои от издирваните лица редовно поддържат контакти с така наречените вътрешни имами на FETO, които отговарят за координацията между вербуваните военни и килиите на групата извън армията.

На 15 юли 2016 г. група войници и офицери от турските въоръжени сили направиха опит за преврат и залавяне на президента Тайип Ердоган. Основната опозиция се разгърна в Истанбул и Анкара, 250 души загинаха, без да се броят хората, които организираха преврата, повече от 2 хиляди бяха ранени. Анкара обвинява FETO в организирането на преврата. Хиляди хора бяха осъдени за приндадлежност към FETO в Турция.