София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ОСПОРВАНИ ИЗБОРИ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

БРИТАНЦИТЕ ИЗБИРАТ ДОЛНАТА КАМАРА НА ПАРЛАМЕНТА

9 годиниПолитика 23 Боряна Райчева

Великобритания с парламентарни избори днес. Очаква се вотът да бъде оспорван и нито една от партиите, участващи на него, да не е с категорично мнозинство. Изборите ще бъдат за Камарата на общините – долната камара на парламента.
По традиция вотът в кралството се провежда в четвъртък. Британците, навършили 18 години, гражданите на Република Ирландия и Общността на нациите, пребиваващи във Великобритания, могат да дадат своя глас днес.
Във вота не могат да участват гражданите на ЕС, членовете на горната камара – тази на Лордовете, както и британската кралица Елизабет Втора. Затворниците на територията на кралството също нямат право на глас.
Вотът ще продължи до 22 часа в над 50 000 секции. Гласуването се провежда в един тур, като претендентите за депутати са общо 3971. Всеки окръг от общо 650-те ще излъчва един депутат. Кандидатът с най-висок вот, дори под 50 % ще спечели изборите. По този начин през 2010 г. консерваторите заеха 47% от местата в парламента. Големите партии имат предимство пред малките при подобна избирателна система. Тя беше подложена на референдум през 2011 г., но до промяна така и не се стигна.
Социолози предричат, че на днешния вот битката ще бъде между консерваторите с лидер Дейвид Камерън и лейбъристите на Ед Милибанд. Със сигурност, която и от двете партии да победи, няма да може да управлява сама. Така спечелилите най-вероятно ще трябва да търсят коалиционни партньори, с които да управляват. Преговорите за сформиране на правителство могат да продължат седмици. Ако до краен резултат при тях не се стигне, то може да последват нови избори през есента.