София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Оставиха експрезидента на Киргизстан в ареста, но с климатик

Службите разследват и съпругата на Алмазбек Атамбаев

5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Бишкекски градски съд отказа да удовлетвори искането на защитата на експрезидента на Киргизстан Алмазбек Атамбаев за смяна на мярката за неотклонение.

Това съобщи адвокатът Сергей Слесарьов, седмица след операцията по задържането на клиента му със стрелба и десетки ранени.

„Решението за задържането под стража на господин Атамбаев остана в сила“, каза защитникът пред агенция Интерфакс.

Според киргизстански медии, Алмазбек Атамбаев изчаква съда в най-добрата камера в ареста, в която за комфорта му има и климатик.

Същевременно съпругата на експрезидента Раиса Атамбаева се оплака, че има заведено наказателно дело. „Днес научих, че наказателно дело е инициирано и срещу мен“, заяви тя.

Тя не знаела за какво я разследват. „Знаех си, че политиката е мръсна работа. Дори не знам, къде кой съд се намира. Като първа дама работих така, че да не се меся никъде“, заяви Раиса Атамбаева.

Киргизстанците обаче не съчувстват на бившия държавен глава. Подозрението е, че през 2016 г. Атамбаев е взел подкуп, за да може китайска фирма да ремонтира ТЕЦ-а на Бишкек.

Но централата пак аварира и остави столицата без ток, парно и топла вода насред зимата.