София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Оставка в Гърция заради големите пожари

Продължава издирването на изчезнали хора

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Първа оставка в Гърция заради големите пожари, който обхванаха страната. Зам.-кметът на региона Маратон, в който се намират някои от засегнатите от пожарите райони, подаде оставка заради трагедията.

88 са вече жертвите на унищожителния пожар в Гърция. Спасителите все още продължават да издирват хора. Повече от 180 са ранените, има опасност за живота на 11 от тях.

Повече от 180 са ранените, има опасност за живота на 11 от тях.

Министърът на обществения ред Никос Тоскас подаде оставка, но тя не беше приета. Гръцкият премиер Алексис Ципрас пое политическата отговорност за пожарите в Гърция. На извънредно заседание на кабинета вчера, на което бяха разгледани въпросите, свързани с възстановяването на опустошените от огнената стихия райони, гръцкият премиер се обърна към министрите с молбата и те да направят същото.

Припомняме ви, че гръцкото правителство откри специална сметка за подпомагане на пострадалите при пожарите в западна и източна Атика. Парите ще отидат за финансирането на всякакъв вид дейности - основно за ремонтни дейности и обезщетяване на собствениците, чиито домове бяха унищожени от бедствието, както и за възстановяване на засегнатите райони и тяхната инфраструктура. Гръцката държава участва в сметката чрез вноска от 20 млн евро от държавната Агенция по заетостта и човешките ресурси, 10 млн евро от Министерството на финансите, а гръцкият параламент вече взе решение да внесе още 10 млн евро по сметката.