София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Острови на свободата

Коментар на Георги Даскалов

4 годиниVox Populi 142

Поработих около 2 години като главен редактор на новините на „Евроком“. Преди това се занимавах няколко години със сайтове, но парите взеха да свършват, към мен – също, и един студен февруарски ден си взех биографийката, облякох костюм, сложих вратовръзка и – на интервю на „Тодор Александров“ 17, където тогава беше редакцията.

Казаха ми, че се напатили от главни редактори, та да съм почнел, пък ще видим. Росен Илчев, който държи повече от половината от акциите, ми предложи смешна заплата и му рекох, че за тия пари няма да пътувам всеки ден двете спирки на метрото, които ме деляха от дома до телевизията.

Видя какво мога и вдигна малко. Не много. Съгласих се все пак. Едно, че трябваше да изкарвам пари. Второ - усетих, че има дух.

Не съжалявам. Срещнах се с чудесни хора, научих много неща; и те научиха от мен. И до ден-днешен, като се чуваме с Росен по телефона и като му препоръчвам хора за работа, той вика – а толкова ли са добри като тебе.

И като го питам какво прави – събираме пари да се върнеш.

„Евроком“ е подценявана телевизия. Но е на терена от повече 20 години, почти няма друга. Има уникален дух и толерира свободните хора.

Росен разбра, че имаме политически различия, но в нито един момент не се е опитвал да ме натиска за едно или друго. Жоро, казва, ти си разбираш от занаята. Това е достатъчно.

За разлика от седесарските ми приятели, които така сме извивали, че не е за разказване.

Мисля, че „Евроком“ оцелява не само защото Росен и съдружниците му – Петьо и Злати, са добри в упражнението „да се простираме според чергата“. А и защото през годините не са се страхували да дават свобода на хората около себе си и да приютяват бунтари.

Това им дава много зрители, за съжаление приходите от реклама не винаги, особено в България, кореспондират.

Например „Делници“ на Кольо Колев, с когото ме свързва добро приятелство, всеки ден е гледано от между 500 000 и 1 000 000 зрители.

Няма такива тиражи, честна дума, гледам сводки всеки ден.

Не всички от приютените бунтари съм харесвал и харесвам.

Сега чета, че Бареков бил подал някакъв сигнал и че данъчните ще проверяват. Минах тези дни през телевизията, смеят се.

И чакат данъчните, все пак. Не е шега, да не ви дава Господ.

Знам, че не мога много да помогна. Но харесвам тази телевизия, харесвам хората, които работят в нея.

Дано оцелее, не останаха много островчета.

Автор: Георги Даскалов