София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Осъдиха АПИ заради инцидент на заледен пътен участък

Агенцият не е изпълнила задълженията си за почистване на пътя

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Агенция "Пътна инфраструктура" е осъдена да плати 1043 лева заради заледен пътен участък. Застрахователното дружество на собственик на Мерцедес, който катастрофирал в мантинела по пътя Доспат – Батак заради заледяване на пътя, осъди агенцията.

От АПИ не са изпълнили задълженията си да поддържат  републиканския път и Окръжният съд в Смолян призна Агенцията за виновна.

Мерцедесът е катастрофирал на 27 януари 2016 година. Той се е  ударил в мантинела в ляво от пътя , заради неопесъчен заледен участък. Авто-техническата екпертиза доказва, че щетите по автомобила са в следствие на заледения участък. Мерцедесът имал застрахователен договор за застраховка “Каско Стандарт” и застрахователят изплатил на собственика 1043 лева за възстановяване на щетите, след което завел дело срещу Агенцията.

От АПИ обжалваха с мотиви, че шофьора не е избрал скорост съобразена с атмосферните условия и нямало данни дали е бил със зимни гуми. Експертизата обаче доказва, че Мерцедеса е бил с гуми съобразно сезона.

Агенцията е осъдена да плати освен щетите и близо 1000 лева разноски по двете дела.