Гледай
на живо

Осъдиха бившия кмет на Девня

Атанас Кузев присвоил служебно гориво за близо 40 000 лв.

Осъдиха бившия кмет на Девня Девненският районен съд призна за виновен бившия кмет на общината Атанас Кузев за длъжностно присвоя... thumbnail text

Девненският районен съд призна за виновен бившия кмет на общината Атанас Кузев за длъжностно присвояване в големи размери – 38 298 лв., като му наложи наказание от 3 години затвор, чието изтърпяване е отложено с 5-годишен изпитателен срок.

С тази присъда магистратите лишават Атанас Кузев и от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 5 години.

Кузев е бил предаден на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Девня за това, че в периода от 2009 до 2015 г., в качеството си на кмет на община Девня, е присвоил гориво в големи размери.

Община Девня сключила договор с компания за горива у нас, според чиито клаузи била предоставена карта за зареждане с гориво.

С нея кметът зареждал управлявания лично от него служебен дизелов автомобил.

Горивото обаче, с което била зареждана колата, многократно надвишавало разхода според техническите й параметри.

Със същата карта били зареждани и големи количества бензин.

Плащани били и скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

В края на 2017 г. Девненският районен съд оправда Атанас Кузев по повдигнатото обвинение за длъжностно присвояване в големи размери.

След протест на Районната прокуратура в Девня срещу оправдателната присъда Варненският окръжен съд върна делото за разглеждане от друг състав на първата съдебна инстанция, който се произнесе с осъдителната присъда днес.