София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Освободиха осъдена в САЩ за конспирация в полза на Русия

Мария Бутина лежа 18 месеца в затвора

пропускане
4 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Мария Бутина, която излежа в САЩ 18-месечна присъда за действия като чуждестранен агент, благодари на хората, които са я подкрепяли след ареста й през юли 2018 година.

Бутина бе арестувана по обвинение за нерегистриран дейност в Съединените щати, като агент на чужда държава. Твърди се, че 29-годишното момиче „развило отношения с американски граждани и получило достъп до организации, които влияят на американската политика, за да се развият интересите на Руската федерация“.

Бутина направи кратко изявление пред медиите в зоната за пристигащи пътници на московското летище "Шереметиево", след като пристигна с полет от Маями.

В Шереметиево баща й чакаше Валери, който специално беше долетял до столицата, за да се срещне с дъщеря си. На изхода Бутина се очакваше от около 50 журналисти с камери. Някои членове на пресата пристигнаха в залата за пристигащи с цветя.

Сред тези, които се срещнаха, беше официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.
Рускинята беше арестувана на 15 юли 2018 г. Защитата два пъти (18 юли и 10 септември 2018 г.) поиска Бутина да бъде освободена под домашен арест преди процеса. Съдията на Окръжния съд във Вашингтон Таня Чаткен отхвърли искането на адвоката за опасения, че момичето ще се укрие от правосъдието в Русия. Тя също така наложи забрана за разкриване от страните на защитата и преследване на всяка информация за производството.

В резултат на това Бутина реши да сключи сделка с разследването и да се признае за виновна по една от точките - конспирация за увреждане на интересите на Съединените щати. Освен това тя се съгласи да сътрудничи на американското правосъдие, докато не бъде издадена присъда срещу нея.

На 26 април Чаткън постанови на рускинята присъда: 18 месеца затвор. Така тя уважи искането на прокуратурата и не спази препоръките на защитата, която настоя за период на лишаване от свобода, равен на вече изтърпяния от нея в ареста.

На 8 май Федералното бюро на затворите, докладвайки на Министерството на правосъдието, обяви, че Бутина ще бъде освободен на 5 ноември. Тогава срокът на затвора беше намален на 25 октомври. Бутина се депортира от САЩ с търговски полет без право на връщане за няколко години.