София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От 1 януари 2023 пазаруваме с евро

Прогноза на финансовия министър Владислав Горанов

пропускане
4 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

От 1 януари 2023 година ще пазаруваме вместо с левове, с евро, прогнозира финансовия министър Владислав Горанов пред “Дарик Радио”. Пред медията той обясни, че очакванията му са за следващия си рожден да получи като подарък приемането на страната ни във валутния механизъм ЕRМ ІІ, наричан  още „чaĸaлнятa за Eвpoзoнaтa“.
 
За да се случи това страната ни трябвало да покаже растеж на икономиката, като Горанов обясни, че очакванията са за тази година ръстът на брутния ни  вътрешен продукт да достигне 3,6%, който щяло да е един от най-добрите в Европейския съюз. 
 
Министърът на финансите коментира и кризата с източването на базата данни на Националната агенция по приходите, като обясни, че случилото се все пак е било от полза, за да се видят грешките в работата на системата и те да се преодолеят.