София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

От 15 май започва тестването на толсистемата

27 камери са монтирани, още 63 ще бъдат сложени до няколко дни

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

От 15 май ще започне тестването на толсистемата в реално време. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 

Той обяви, че 27 камери вече са монтирани, а 63 се очаква да бъдат сложени в рамките на следващите дни. Ще бъде създаден и клип, който да обясни какво представлява информационната система и да бъде в полза на гражданите.

 

Все още не са изяснени тарифите, но Нанков обеща, че те ще бъдат съобразени с частния и обществения интерес.

 

На предстоящата среща на превозвачите ще бъдат обсъдени второкласните и третокласните пътища, като ще бъде представен анализ във връзка с нулевата ставка. Идеята е тези пътища също да бъдат включени към толсистемата и когато след време бъдат ремонтирани, поетапно да бъдат добавени в обхвата и. На срещата ще бъде засегнат и въпросът с безплатните пътища, като според заместник-министър Нанков те трябва да бъдат минимум 13 000 километра. Обхватът на толуваните пътища е между 5 000 и 7 000 километра от общо 20 000 километра републиканска пътна мрежа.