София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

От 18 ноември - воден режим в Перник

Жителите на града ще могат да се къпят само от 16 до 22 часа

пропускане
4 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Водният режим в Перник става факт от 18 ноември решиха днес съвместно управляващите общината и шефовете на ВиК дружеството. До края на април жителите на града ще се радват на вода само в часовете от 16 до 22 часа, като през останалото време от денонощието чешмите им ще бъдат сухи.
 
Освен за Перник, режимът е в сила и за град Батановци, както и за още девет села в общината, черпещи вода от язовир „Студена”.
 
Припомняме, че в момента водният обем на язовира е под 6 млн куб. метра. при максимален над  25 млн. кубика. 
 
За да се пести вода, от 1 ноември е преустановено подаването на такава оттам за  промишлени нужди, обясни директорът на местното ВиК Иван Витанов. 
 
Витанов категорично отрече  обвиненията, че язовирът  е  бил източван заради ремонта на стената и обясни, че ремонтът е направен изцяло под вода от водолази от Италия.
 
“Водолазите много, много отдавна положиха под вода изолацията. Абсолютно нито една капчица вода не е изпусната заради това.”, категоричен беше той и допълни, че водолазите са  сложили  облицовка към водния откос на стената.
 
Според Витанов причината за режима е продължителното засушаване и честите аварии по водопроводната мрежа. Той обясни още, че преди  месец община Перник е била информирана за риска от въвеждането на режим, но отговорът оттам е дошъл едва вчера.