София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От 2017 всички асансьори трябва да имат разговорни устройства

Те трябва да осигуряват непрекъсната връзка с техниците

8 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

От началото на следващата година асансьорите трябва да разполагат с аварийно алармено устройство за двустранна разговорна връзка (разговорно устройство) между кабината на асансьора и човека, който извършва аварийното обслужване на асансьора.

Това напомнят от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, като посочват, че в края на декември изтича двегодишният срок, даден на собствениците на сгради да се съобразят с редица изисквания, едно от които е това.

Изискването за разговорно устройство се налага с цел осигуряване на постоянна връзка между пътниците в асансьора и техниците от поддържащата фирма за осигуряване на безопасно пътуване и недопускане на паника при евентуално засядане на кабината.

Разговорните устройства, които трябва да бъдат монтирани до края на годината във всички асансьори, са специални и трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Устройствата трябва да бъдат монтирани така, че да гарантират постоянно двустранен обхват.

В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, но са малко сградите в режим на етажна собственост, които са предприели мерки за изпълнение на това изискване, допълват от агенцията.