София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

От Боинг изтеглят всички свои самолети 737 MAX

Забраната се издава за всички 371 самолета от този тип

пропускане
5 годиниИнциденти 6 Боряна Райчева

Нови доказателства от мястото на самолетната катастрофа в Етиопия, накарах Боинг да разпоредиспиране на полетите с техния модел пътнически самолет 737 МАХ. Забраната се издава за всички 371 самолета от този тип, произведени до този момент.
 
Катастрофата в Етиопия отне живота на 157 души и дойде 5 месеца след друг фатален инцидент със 737 МАХ в Индонезия, при който загинаха 189.

Федералната агенция на САЩ по безопасност на полетите обяви, че данните от самолета в Етиопия са много подобни от тези на самолета в Индонезия. 

Боинг казаха, че са се консултирали с федералната агенция и Националното бюро по безопасност на транспорта и са решили да спрат самолетите си.
 
Съединените щати бяха последната държава, която реши да спре полетите с пътническия самолет. Европейският съюз, Китай, Индия, Австралия и Канада вече бяха обявили мярката.

Пилоти от САЩ признават, че са имали проблеми със 737 МАХ. Самолетът бил нестабилен при излитане, като скоростта му на издигане се колебаела. Двама пилоти съобщили за проблеми с автоматичната система за предотвратяване на загуба на скорост поради прекалено голям ъгъл на атака.
 
Системата е нова и се вгражда за пръв път в 737 МАХ. Предназначена е автоматично да намали ъгъла на атака, ако прецени, че има опасност от загуба на скорост и подемна сила.
 
Според пилотите, които се оплакали, системата ненужно наклонила носа на самолета и се наложило те да коригират ъгъла на атака.
 
След катастрофата в Индонезия, Боинг разпространи допълнителни инструкции как да се действа, ако данните от сензорите на системата за ъгъла на атака са грешни.