София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От Демократична България искат оставката на Пламен Георгиев

Христо Иванов поиска оставката на шефа на антикорупционната комисия

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Христо Иванов ("Демократична България") поиска оставката на председателя на Комисията за придобиване и конфискация на незаконно придобито имущество (КПОНПИ) Пламен Георгиев. В профила си във "Фейбсук" лидерът на "Да, България" подчертава, че Георгиев трябва "моментално да бъде сменен от човек, който с някакво минимално ниво на обществено доверие може да провери всички апартаментни казуси – от този на Цветанов до този на семейство Панови - и да отдели зърно от плява".

Повод за коментара на Иванов е скандалът с купените под пазарните цени жилища от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, министъра на правосъдието Цецка Цачева, заместник-министрите на спорта и на енергетиката Ваня Колева и Красимир Първанов, както и от председателя на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов. Сделките за имотите са със строителната компания "Артекс", а след като се разбра за тях, всички политици подадоха оставки. Изключение прави само Вежди Рашидов. Вчера Цветанов уточни, че напуска парламентарните си постове, но не и партийните.

Според Христо Иванов по време на вчерашната пресконференция на Цветанов в Народното събрание, продължила повече от час, той показал, че знае, че "властта в България отдавна не е въпрос на формални позиции, а на контрол върху скритите машинарии на дълбоката държавност. И той запазва контрола си върху най-важната – корпорацията ГЕРБ, която произвежда "изборни" резултати и суджук в неограничени количества".

Съпредседателят на "Демократична България" подчертава, че в момента няма кой реално да провери имотните сделки на бившия вътрешен министър, тъй като "изборът на нов главен прокурор зависи от ненакърненото влияние на Цветанов в задкулисието". Иванов припомня, че и председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев също беше замесен в скандала с придобиването на жилища под пазарната стойност.