София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От днес Кристалина Георгиева е управляващ директор на МВФ

Тя встъпва в длъжност в момент на рискове за световната икономика

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

От днес Кристалина Георгиева встъпва в длъжност като управляващ директор на Международния валутен фонд. Самата Георгиева още вчера влезе на новото си работно място, облечена в народна носия. Тя бе изпратена от екипа на Световната банка с българска музика и хоро, което тя поведе.


Георгиева определи избора си за управляващ директор на Международния валутен фонд като признание за всички българи и благодари за подкрепата. Във видеообръщение тя преповтори обещанието, поето пред колегите й от фонда в деня, когато официално получи подкрепа за позицията си.
А именно фактът, че тя встъпва в длъжност в момента, когато световната икономика е изправена пред много рискове. В краткосрочен план приоритетът ѝ е да гарантира, че страните минимизират риска от икономически спад и са готови да се справят, ако той настъпи. В дългосрочен план иска да помогне на страните да изградят по-силни икономики и да подобрят живота на хората си.

Кристалина Георгиева поема поста от Кристин Лагард, която от своя страна от 1 ноември ще оглави Европейската централна банка. Георгиева е първият ръководител на базираната във Вашингтон институция, който родом е от страна с развиваща се икономика, спасявана със заем от фонда.