София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

От днес процесът за импийчмънт на Тръмп става публичен

Изслушванията на свидетелите ще са на открити врата

пропускане
4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Днес процесът за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп ще стане публичен, а изслушванията на свидетелите ще бъдат при открити врата. Очаква се трима дипломати ще разкажат за събитията около телефонния разговор на Тръмп със Зеленски на 25 юли. Непълни записки по него вече бяха разпространени от Белия дом. Според тях президентът е притискал Зеленски да разследва безпочвена конспиративна теория, свързана с изборите през 2016 г. и сървърите на Демократическата партия, както и украинска енергийна компания, в чийто борд е членувал синът на Джо – Хънтър айдън.
 
 
Така те "ще позволят на американския народ сам да оцени свидетелите", коментира председателят на комисията по разузнаването Адам Шиф. А демократите искат да натрупат възможно най-широка обществена подкрепа, в случай, че решат формално да започнат процеса на импийчмънт. 
 
 
Те искат да докажат и, че служители на Тръмп са забавили умишлено изпращането на финансова помощ за сигурността на Киев и са опитали да уредят среща с президента Володимир Зеленски, за да му въздействат. В този процес е участвал и личният адвокат на Тръмп.
 
 
Припомняме, че демократите в Конгреса на САЩ започнаха разследването си в края на септември, за да установят дали Тръмп е използвал позицията си, за да накара Украйна да разследва за корупция сина на конкурента си в предстоящите избори Джо Байдън.